2017.08.19. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar Vakok és gyengénlátók verziója
szentgotthard.hu | ph.szentgotthard.hu | ip.szentgotthard.hu | online-szállás | kisterseg | orseg.net
Keresés

Hírlevél feliratkozás


A település
Helyi látványosságok


Tájház

A Fő utca 13. (korábban Kardosszer 139.) számú füstöskonyhás lakóházat(épült 1850-ben) telkével együtt 1969-ben a helyi községi tanács megvásárolta azzal a céllal, hogy helyreállítása és az eredeti funkciójának megfelelő berendezése után múzeumként üzemelteti.

A termelőszövetkezet támogatásával és a helyi lakosság segítségével a helyreállítás megtörtént, Ács László iskolaigazgató irányításával berendezték, és 1970.október 4-én sor került e népi műemlékház ünnepélyes megnyitására.1983-ban régi dokumentumok alapján felépítették a szoba, konyha mellé a kamrát és az istállót is. Így vált majdnem teljessé az öreg épület (a pajta ma is hiányzik).

Éveken keresztül sokan látogatták, csodálták meg a konyha mennyezetének vastag koromrétegét vagy a régi hangulatot sugalló szobát.

A múló évek azonban belemartak az épületbe. Lemállott a zsup, lefolyt a falról a sározás, és a befolyó eső is az elmúlásról beszélt. A másfél évszázados gerendákat alattomos betegség támadta meg.

Az önkormányzatnak nem volt anyagi lehetősége, hogy a szükséges javításokat, felújításokat elvégeztesse. Már nem voltak hozzáértő öregek, akik lelkesedésből is elvégezzék ezeket a munkálatokat.

Ekkor jelentkezett váratlanul Sisa Béla úr, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal programigazgatója, hogy „mentőangyalként” felajánlja segítségét, s az ezredfordulón megkezdődött a munka. Szakemberek keze nyomán 3 év alatt megújult ismét az épület.

2003. november 8-án Dr Varga Kálmán úr, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke adta át a falu lakóinak, aki az épületet a múlt egy „gyönyszemé”-nek nevezte.

Az önkormányzat, hogy - szerény lehetőségeivel élve – elismerje a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal óriási anyagi segítségét, valamint Sisa Béla úr önzetlen, odaadó munkáját, SISA BÉLA URAT Rábagyarmat község díszpolgárává fogadta.

Rábel kápolna (Hegyi kápolna)

A falu mögött nyugatra mintegy 2 km távolságra a Rábel család birtokán épített fogadalmi kápolna.

Rábel Imre a II. világháborúban katona volt, és a család tett fogadalmat, hogy ha épen hazatér a háborúból, kápolnát emeltet Mária tiszteletére. Mivel 1945. júniusában hazakerült, a kápolna 1947-ben el is készült. 1947. augusztus 25-én nagyközségi ünnepség keretében történt a felszentelése. Azóta is minden évben augusztus 22-ét követő vasárnap (Egek Királynéja) szabadtéri szentmise van, ahol az egész környék összejön.

Szent László- forrás

A falutól keletre kb. 2 km-re a dombok alatt található. Eredeti neve Szentkút volt. A néphit szerint valamikor kápolna süllyedt el ezen a helyen.

A frontharcosok 1939-ben három részből álló emlékművet emeltek ide.

A 40 év alatt pusztulásnak indult emlékművet 1989-ben a falu felújította, azóta minden év májusának egy vasárnapján a délutáni litániára itt kerül sor. Évente többször majálisok, összejövetelek színhelye is.

......
Eseménynaptár
2017 augusztus
H K SZE CS P SZO V